Hemneslekt

Folk med tilknytning til Hemne.

Gravsteiner

» Vis alle     «Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 3796» Neste»     » Lysbildefremvisning

Laster...Aarstein og Ellen VitsøStatus: Lokalisert

Eier av original/KildeDIS Gravminner
Filnavn47038_50036.jpg
Filstørrelse61.5k
Dimensjoner450 x 367
Linket tilEllen Vitsø f Dromnes; Aarstein Endresen Vitsø

Lensvik Kirkegård, Lensvik, Agdenes, Sør Trøndelag, Norge

Notater: Lensvik Kirkegård

Lenge før Lensvik kirke ble bygd i 1863 hadde lengsvikbyggene i flere hundre år vært nødt til å fare over Trondheimsfjorden når de skulle til kirke. Dette kan i dag synes tungvint, men den gang var det fjorden som var allmannavegn, og det var ofte lettere å ta seg fram sjøvegen enn på de dårlige landevegene, sjøl om det var å bruke årer eller å seile når vinden var slik. Og det ble utkjempet mange strabasiøse turer, og det hendte at folk omkom på disse turene.

Allerede høsten 1855 hadde gårdbrukerne i Lensvik i den sørvestlige delen av soknet sendt Rissa kommunestyre en søknad om å få bygge en egen kirke. De var 65 personer som ble enige om å søke å få egen kirke.

Arkitekt Grosch laget tegninger. Han var for øvrig en av landets fremste arkitekter på den tiden. Byggmester var Steffen Andersen Røe. Han var 37 år da han tok på seg å bygge Lensvik kirke.
Det gikk etter hvert i orden med finanseringen. Søknaden om lån ble anbefalt av alle instanser og bifalt ved Kongelig Resolusjon av 11.02.1860. Tømmeret kom fra Rissa og ble fraktet sjøvegen. Tømmerpartiet bestod av 662 stokker og av disse hadde 102 en lengde på over 11 meter.
Mandag 26. oktober 1863 ble Lensvik kirke innviet av biskop Grimelund. Alle ville til kirken, så det var over et halvt tusen personer møtt fram på Meland denne dagen. Den første ordinære gudstjeneste som ble holdt i Lensvik kirke var den 8.november 1863. Den søndagen var det 449 nattverdsgjester.

Lensvik kirke er en langkirke oppført i laftet tømmer og har 230 sitteplasser.
Altertavlen er fra 1935. Den er tegnet av Johan Tverdahl og skåret av treskjærer Ole K. Åsmul. Den viser Jesus på korset, Maria, Jesu mor og evangelisten Johannes. Innskriften nederst har teksten: "De skal se ham som de har gjennomstunget."
På alteret står to lysestaker på hver side og en 7 armet i midten.
Av nattverdsutstyr finnes kalk og disk av sølv fra 1863.
Prekestolen er åttekantet fra 1863. På sidene er evangelistene malt av Kalla Skrøvseth.
Døpefonten er fra 1936, laget av Ole K.Åsmul.
I dag brukes et elektronisk orgel fra 1983 men det gamle orgelet er også restaurert og kan brukes.


» Vis alle     «Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 3796» Neste»     » Lysbildefremvisning

Ta kontakt

  • post@hemneslekt.net

Webmaster melding

Vi forsøker å dokumentere alle opplysningene. Hvis du har noe å tilføye, ta kontakt.