Hemneslekt

Folk med tilknytning til Hemne.

 Mære Kirkegård, Sparbu, Sparbu, Nord-Trøndelag, Norge


Breddegrad: 63.9339029, Lengdegrad: 11.3945388 | Klikk for å få veibeskrivelse til Mære Kirkegård
Mære Kirkegård

Notater:
Mære Kirke

Mære kirke er en middelaldersteinkirke bygget mellom 1150 og 1200 i bygda Mære i Steinkjer kommune i Nord-Trøndelag.

Kirken ligger helt ute på vestkanten på Mæreshaugen. Den er bygget i to omganger, koret og litt av skipet først og denne delen har en profilert sokkel som mangler i resten av kirkebygget. Sammenligninger av utgravningsplanen for trekirken viser at koret av stein er bygget rundt trekirken mens denne fortsatt var i bruk. Etter dette ble trkirken revet og resten av steinkirken bygget. Endlig datering av koret finnes ikke, men det kan ha vært bygget i 1150-60-årene. Kirken har hatt et vesttårn, men det raste sammen i 1277 og det ble da satt inn en dør i veggen. Fundamentet til tårnet ble avdekket i 1966. Kirken har hatt både nord og sydportal, men sydportalen ble murt igjen på 1600-tallet.
Kirken er enskipet med et åpent takverk, med stikkbjelker med utskårne masker. Dendrokronologiske undersøkelser viser at tømmeret som er brukt i taket er hugget vinteren 1198-99.

Kirken har en del inventar også fra middelalderen. Over korbuen henger et triumfkors som kan være fra 1200-tallet. En Madonna med barnet-statue er oppbevart i Vitenskapsmuseet i Trondheim. Steinalteret er det opprinnelige fra middelalderet med hulrom der det han ha vært oppbevart relikvier.

Altertavlen er fra 1650-årene skåret av Johan Bilthugger og malt av Johan Kontrafeier. Den er Barokk. Prekestolen er samtidig med altertavlen. Prekestolhimlingen er fra 1630-årene og ble opprinnelig laget til Nidarosdomen. Hvorfor den kom til Mære kirke vet en ikke.

Det er funnet spor av en stolpekirke under kirken. Under denne igjen er det spor av to bygninger fra førkristen tid. I det ene stolpehullet ble det funnet gullgubber, små biter av gull med et kjærestepar, muligenes guder.

(Wikipedia)


Gravstein

 Miniatyrbilde Beskrivelse Status Lokasjon Navn (Død/Gravlagt)
Birgit Helen Slørdahl
Birgit Helen Slørdahl
 
Lokalisert    Birgit Helen Slørdahl (d. 18 Des 1966)
 
Johannes Slørdahl
Johannes Slørdahl
 
Lokalisert    Johannes Slørdahl (d. 10 Jan 1990)
 

Ta kontakt

  • post@hemneslekt.net

Webmaster melding

Vi forsøker å dokumentere alle opplysningene. Hvis du har noe å tilføye, ta kontakt.