- Finner du noe av interesse ? -


En database med slekt, bilder, historier etc. med tilknytning til Hemne-distriktet

 

Ole Augustinussen Røstø
(alias Oliver Andre Rosto)

1881 - 1972

 

Ole Augustinusen Røstø ble født 25. august 1881 i Hemne. Han var nummer tre av i alt ni søsken. Mor og far, Anne Kristoffersdatter Røstø og Agustinus Olsen Belsvik, holdt til i den vestre gårdsparten på Bjørknesset før de etter hvert kjøpte seg mer eiendom på auksjon. Etter som barneflokken på Bjørknesset vokste, tok den unge Ole opphold og bopel hos morfar Christopher og mormor Lisbet på Røstøya. Han tok også etter hvert Røstø som slektsnavn. Ole's gammelonkel Hans J. W. Strøm bestyrte på den tiden det gamle handelsstedet Magerøya.
Magerøya lå beleilig til mellom Hitra og fastlandet, og var et betydelig økonomisk senter.
Etter konfirmasjonen 19. juli 1896, flyttet Ole til Trondheim, hvor han arbeidet som sykkelreparatør hos Lefstad Sport.
Rundt århundreskiftet ble Ole, som over 1100 andre fra Hemne, (an)grepet av utvandringslysten, og i august 1902 reiste han med Wisconsin som mål. Han ankom New York 22. august 1902 med S/S Celtic. Samtidig med at Ole kom til Amerika, forandret han også navnet til Oliver Andre Rosto.
Etter at enda mer skolegang og litt jobbing i bilindustrien var unnagjort, bygde han i 1909 sitt eget fly, Duluth No. 1, oppkalt etter hjembyen i Minnesota. Dette var bare seks år etter at Wright-brødrene fikk luft under baken, men det var tre år før Hans Dons ( http://www.nak.no/flynytt/sider/nr-6-04.asp) kom på vingene.
Oliver fikk flygesertifikat nr. 131.

The Early Birds
 
Da den første verdenskrig startet, reiste Oliver til Russland for å lære de å fly. Der ble han arrestert da den russiske revolusjonen startet i 1917. Han kom seg fri og flyktet fra Russland.
Resten av krigen fløy han flybåter i den engelske kanal på jakt etter tyske ubåter.
I 1920 var han en tur i Hemne for å besøke familien. Han vakte stort oppsikt med sin medbrakte bil - en grønn 1914 Pierce-Arrow 38C2. Veien mellom Orkdal og Hemne var stengt for biler fram til 1936, men han klarte som sikkert også en del andre, å komme seg over fjellet.
Fra 1946 til 1953 var kan konsulent for samordning av europeiske flyruter, og var da stasjonert i London. I 1954, da han som 72 år, avsluttet sin karriere i London ble han blant annet tildelt "Order of Merit" for sin innsats innen flyvning.


Mer om Oliver Rosto:

oliverrosto.com/
www.earlyaviators.com/erosto.htm
/www.sovesten.no/?event=DoLink&FamID=60643
www.duluthairport.com/about-history.php
www.historier.no/index.php?option=com_content&task=view&id=832&Itemid=64
www.europeanairlines.no/oliver-andre-rosto-the-first-norwegian-to-fly/