Hemneslekt

Folk med tilknytning til Hemne.

Farfars siste reise.




Farfars siste reise
Erling Jørstad arbeidet som lektor i Bergen, men han var også fenrik i hæren og deltok i kampene mot tyskerne under invasjonen i 1940. Senere ble han en aktiv motstandsmann.
Erling Jørstad
Han ble født på Kyrksæterøra i 1908, men flyttet senere til Bergen hvor han giftet seg og fikk sønnen Bjørn, Håkons far, i 1938.

Hjalp sabotører
Under hele okkupasjonstiden hjalp han sabotører, kartla tyske festningsanlegg og spredte illegale aviser. Dette arbeidet klarte han å drive på med helt fram til vinteren 1944 da han ble arrestert av Gestapo. Etter omfattende tortur og fengselsopphold i Bergen og Oslo, ble stuet ned i en lastebåt sammen med flere hundre andre fanger for aldri å vende tilbake til Norge.

Kristian Ottosen og Håkon Jørstad
Til Natzweiler
Sammen med Kristian Ottosen, tidligere krigsfange som måtte Erling i fangenskap i 1944, tar sønnesønnen Håkon den samme reisen nesten 60 år senere. Selv om han har lest og hørt mye om krigens grusomheter, føler han at det er nødvendig å besøke stedene som farfaren tilbrakte sine siste måneder, slik at han kanskje kan bli litt bedre kjent med ham og få et mer personlig inntrykk av hva han opplevde.

De naturskjønne omgivelsene rundt konsentrasjonsleiren Natzweiler sør for Strasbourg står i grell kontrast til den ufattelige råskapen og brutaliteten som skjedde her oppe i fjellheimen. Under umenneskelig forhold ble han satt til å arbeide i steinbruddet, et sted som skulle holdes hemmelig for verden utenfor, og hvor "Nacht und Nebel"-fangene døde i
 
hopetall uten at noen fikk vite om det.

..og videre til Dachau
Erling overlevde Natzweiler, men ble samme høst sendt videre til Dachau, nord for Munchen, kjent som den mest grusomme konsentrasjonsleiren.

På grunn av tyskernes tilbaketrekning var det i 1944 registrert nærmere 77 000 fanger her, og det hersket fullt kaos da Erling ankom. I desember brøt det ut tyfus i den overfylte leiren, og epidemien spredte seg lynraskt blant de utsultede fangene. Flere tusen døde, deriblant 36 år gamle Erling Jørstad, så sent som i februar 1945.

 
Etter å ha besøkt leirene og hørt Ottosons beretning om hva bestefaren opplevde, føler Håkon en enda større beundring for bestefaren og det motet han utviste. I vår tid kan det være vanskelig fatte hva begrepet 'Alt for Norge' betydde blant motstandsfolk den gangen.

Erling var aldri noen gang i tvil om at han hadde handlet riktig, og han var overbevist om at Norge en gang ville bli et fritt land. I fangeleiren snakket han stadig om hvordan han gledet seg til å bli med på gjenreisningen av fedrelandet.
Barnebarnet Håkon syns det er bittert å tenke på at bestefaren mistet livet bare få uker før leiren ble åpnet og de hvite bussene fra Røde kors fikk hentet ut de fangene som fortsatt levde.

 

(Sakset fra http://www.nrk.no/programmer/tv/tore_pa_sporet/2265831.html)


Ta kontakt

  • post@hemneslekt.net

Webmaster melding

Vi forsøker å dokumentere alle opplysningene. Hvis du har noe å tilføye, ta kontakt.