- Finner du noe av interesse ? -


En database med slekt, bilder, historier etc. med tilknytning til Hemne-distriktet
Skriv ut Legg til bokmerke

Herman Friele

Mann 1943 -  (80 år)


Personlig informasjon    |    Media    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Herman Friele 
  Fdsel 21 Aug 1943  HO, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Kjnn Mann 
  Person ID I122404  Hemneslekt
  Sist endret 15 Sep 2017 | Rediger 

  Far Herman Friele,   f. 1916, HO, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 22 Aug 2002, HO, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 86 år) 
  Mor Rita Martens,   f. 16 Jun 1919, HO, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 21 Okt 2007, HO, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 88 år) 
  Ekteskap HO, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Famile ID F43616  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Bodil Grønfur Olsen 
  Skilsmisse J  [2
  Barn 
   1. Birgitte Friele,   f. 1978, HO, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 45 år)
  Famile ID F43618  Gruppeskjema  |  Familiediagram
  Sist endret 7 Sep 2023 | Rediger 

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsFdsel - 21 Aug 1943 - HO, Bergen Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 
  Tegnforklaring  : Adresse       : Lokasjon       : By       : Fylke/Grevskap       : Stat/Provins       : Land       : Ikke satt

 • Videoer
  Friele kaffe
  Friele kaffe
  Kaffehuset Friele er 200 år.

 • Notater 
  • Herman Friele (født 21. august 1943 i Bergen) er en norsk forretningsmann og politiker (H). Han var medlem av Bergen bystyre 2003–2007 og ordfører i samme periode. Friele er også kjent for å ha bygget opp Kaffehuset Friele til å bli landets ledende kaffebrenneri.
   Friele har studert språk, økonomi og ledelse ved Norges Handelshøyskole i Bergen, ved Babson College utenfor Boston og i München.[1][2] Videre har han studert kaffeindustri i Zürich, Hamburg, London, Colombia og Brasil.[2] Hans yrkesbakgrunn er fra næringslivet med hovedområde dagligvarebransjen og kaffe. Han har også arbeidet innen finans og investeringer i bedrifter og eiendom. Friele har innehatt flere styreverv utover egne virksomheter, blant annet som styremedlem i Festspillene i Bergen, nestleder i styret i Vital Forsikring ASA og styremedlem i Hansa bryggeri AS.
   Herman Friele har bygget opp Kaffehuset Friele til å bli det ledende kaffebrenneriet i Norge, og var administrerende direktør i kaffehuset 1980–2003. Han er nå styreformann i B. Friele & sønner. Herman Friele er 7. generasjon i bedriften, og datteren Birgitte Friele er nå gått inn i virksomheten.
   Hans partipolitiske aktivitet før han ble ordfører, bestod i medlemskap i Unge Høyre i ungdomsårene. I 1965 var Friele formann i Fana Unge Høyre, hvor Terje Rød-Larsen var viseformann.[3] Før han ble ordfører, var Friele også medlem av byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsens kontaktutvalg for næringslivet.
   Herman Friele er en mann som er svært folkevennlig, og da han var ordfører gikk han rundt og hilste på sine innbyggere i bergensgatene. Han ønsket å være Bergens og alle bergensernes ordfører, eller som han selv sa det, byens «Borgermester». Før hvert bystyremøte møtte han folk på Torgallmenningen. Dette var en videreføring av ideene til tidligere ordfører Eilert Eilertsen, som satt på en benk i sentrum, og til tidligere politimester Rolf B. Wegner, som gikk tur i byen i uniform. Friele mener at det er viktig at byens ledelse er visuelt til stede i byen og at folk kan få kontakt med den.
   En av hans siste oppgaver som ordfører var å ta imot spillerne fra Sportsklubben Brann på Festplassen i Bergen søndag 28. oktober, da de vant Tippeligaen 2007. Han hadde også gått i spissen for «gullmarsjen» til Brann Stadion før siste hjemmekamp, som var mot Viking Fotballklubb.
   Sitat Gratulerer med en fantastisk jobb. Du kommer til å bli fire år eldre i stolen og føle deg ti år yngre. Sitat
   – Herman Friele da han ønsket den nye ordføreren velkommen i 2007.[4]
   Han har vært gift med billedkunstner Bodil Grønfur Olsen, og sammen har de datteren Birgitte Friele. Herman Friele og ektefellen flyttet fra hverandre sommeren 2008. Birgitte Friele ble vinteren 2012/2013 forlovet med Fabian Emil Stang, sønn av Oslo-ordfører Fabian Stang.

   (Wikipedia)

 • Kilder 
  1. [S99] geni.com.

  2. [S172] Wikipedia.