- Finner du noe av interesse ? -


En database med slekt, bilder, historier etc. med tilknytning til Hemne-distriktet
Skriv ut

Kildenes troverdighet

I en artikkel i VG 6 mai 2005, blir det satt spørsmålstegn vedrørende oppgitte farskap.

Bortimot 6000 av babyene som blir født i Norge hvert år, har i virkeligheten en annen biologisk far enn mannen de blir fortalt at er pappa. Mannen vet ikke om noe annet enn at han er far til konas eller samboerens barn. Han oppdrar dem, og føler for dem, som om de var hans egne.
Og barna vokser opp i den tro at mannen de kaller pappa, selvfølgelig er faren. Men i virkeligheten har moren vært utro.
Og det får som regel aldri noen vite.
-Dette skjer ved en av ti fødsler, sier psykolog og professor ved Universitetet i Bergen, Frode Thuen. Han baserer tallet på flere undersøkelser som er gjort i ulike land. Studiene har i utgangspunktet vært gjort pga. arvelige sykdommer, der familier er fulgt i generasjoner. I slike sammenhenger har det kommet fram at i gjennomsnitt hver tiende mann umulig kan være i familie med sine barn.
-Riktignok er ingen av undersøkelsene fra Norge, men det er ingen grunn til å tro at forholdet skal være annerledes her, sier han.
Hvis det er tilfelle, vil altså i gjennomsnitt 6000 av de bortimot 60 000 borna som fødes i Norge hvert år, i virkeligheten ha en annen far enn den alle tror er faren.

Omtrent det samme resultatet kommer Rikshospitalet fram  til når de foretar DNA-tester i forbindelse med transplantasjoner.

Det ble allerede i 2001 fremmet forslag om endring av lov 8. april 1981 nr. 7 om barn og foreldre (barnelova).

De som tror de har behov for det, kan finne mange "Hjemmetester" på internett.