Hemneslekt

Folk med tilknytning til Hemne.

Berg Slektshistorie
BERG SLEKTSHISTORIE

Skrevet av Stein Herold Oddstøl

John og Maria Berg.
John P. Berg f. 26/5 1884
Maria S. Berg 9/1 1883
(Hun er søstra til Sara)
John Berg er bror til Ola P. Berg
De flyttet til Puget Island, Washington.

 

 

FAMILIEN BERG I AMERIKA:

John Pedersen Berg født 26.05 1884 og Maria Sivertsdatter Berg giftet seg og emigrerte til Amerika sannsynligvis i begynnelsen av 1900-tallet.
Nesten alle på Berg het Berg til etternavn på den tiden, og jeg tror ikke de to var i slekt, og nesten alle bodde, og hadde flere gårder på toppen ovenfor der jeg bor. Jeg husker ikke John Berg, men jeg husker bror hans, Ole Pedersen Berg. Han var en nabo av bestemor og bestefar Berg. John og Maria slo seg ned på Puget Island, nær grensene mellom statene Washington og Oregon der John drev med gårdsbruk og muligens litt fiske. De drev da og fisket på Columbiaelven og nær Puget Sound. Jeg tror Edward lever ennå. Han er visst pensjonist og bor nå på Bainbridge Island utenfor Seattle. Steinar bodde den gangen i Bellingham, i staten Washington nær grensa til Canada. De fisket begge i nærheten av Puget Sound og lenger nordover i Columbiaelven. Maria Sivertsdatter Berg er bestefars og din oldefars halvsøster. (se utskrift fra slektsforsker Selnes). John drev med farming (hadde en gård på Puget Island og kuer).John og Maria Berg

 

ARNE MARGIDO BERG:

Kort tid etter at første verdenskrig var avsluttet i året 1918, da Arne fylte 18 år, ble han med en kamerat, Hans Dahl til Amerika.
Hans Dahl var hjemme på Kyrksæterøra en tur for å besøke familien som bodde på Kyrksæterøra.
Arne hadde planer om å reise til sin tante Maria og onkel John som bodde på Puget Island (PUGETØYA) som ligger midt ute i Colombiaelven som renner langs grensa mellom statene Washington og Oregon.
Overfarten til USA med Stavangerfjord den gangen tok 10 dager.
De ankom New York og alle passasjerene ble holdt tilbake på Ellis Island, blant emigrantene kalt ”Djeveløya” hvor myndighetene skulle forvisse seg om at alle passasjerene hadde papirer, pass etc. og penger nok til å reise dit de skulle.
Etter å sovet en natt i køyene de hadde fått tildelt, klødde Arne og Hans som bare det på ryggen og overalt. De fant ut at køyene var fulle av lus, de krøp over alt på køyene. De var ivrige etter å komme seg videre så fort som mulig.
Da fant de ut at de hadde bare penger nok til en billett på toget fra New York til Astoria hvor Hans bodde. Arne ble på Ellis Island i 12 dager. Hans lovte visst å si fra til tante Maria og onkel John.
Arne snakket ikke engelsk og hadde store vanskeligheter på Elis Island og senere på toget til Astoria, Oregon.
Den tolvte dagen etter ankomsten kom billetten i posten fra tante Maria og onkel John.
Arne fikk da tillatelse til å reise videre til Astoria med tog. Det sies at han spiste epler ”apples” over hele Amerika. Trøndersk ”Æppel”uttale var visst det eneste betjeningen på toget og selgerne langs jernbanen forsto.
Arne kom fran til Astoria og han fikk jobb som skogsarbeider der. Han betalte sin mor, Konstantina (Tina) tilbake pengene hun hadde lånt ham til turen til Amerika, og han kjøpte seg en hest (uten sal) i Astoria. Han måtte prøve å komme til Puget Island hvor tante Maria og onkel John bodde. Han satte seg opp på hesten han hadde kjøpt, og dro til Westport, Oregon. Da han kom til Westport, lagde han seg en flåte, antakeligvis av tømmerstokker. Rideturen fra Astoria til Westport var ca. en 30 miles. Må ha vært litt av et mareritt!
I Westport kunne han krysse Colombiaelven over til Puget Island. Han padlet over Columbiaelven til Puget Island, hvor han måtte lete for å finne ut hvor Maria og John bodde. Han måtte også ha med seg hesten på flåten.
Arne ville ikke lenger drive med skogsarbeid, så han tok seg en tur til Alaska. Han fant seg først jobb på en lakse-hermetikkfabrikk i Yes Bay. Når sesongen i Alaska var over, reiste han tilbake til Puget Island. Han kjøpte seg en bil og kjørte mellom gårdene på øya. Han møtte sin tilkommende Julia Pedersen på en dans på Puget Island. Julia Pedersen var datter av et ektepar fra Mosjøen. Arne var litt usikker på stevnemøtet. ”Æ snakke berre litt engelsk” sa han. ”Det er ok” sa Julia, ”jeg snakker norsk”. Julia var født i USA men foreldrene hennes snakket bare norsk med barna hjemme.

Jeg møtte Julias foreldre da jeg var på Puget Island. De bodde i et lite hus der nede. De var ganske gamle da. Jeg var der ca. 14 dager på besøk. Jeg bodde hos Peder Pedersen (Julias bror). Kona hans var fra Ungarn.
Jeg gikk den gang på high-school i Seattle. Ved juletider ble jeg invitert til Puget Island på besøk arrangert av Julia. Hun og Arne bodde da i Ketchikan Alaska. En annen av Julias brødre, Herman, skulle nedover til Puget Island på besøk og jeg fikk sitte på. Jeg fikk også jobb på Peders ranch (farm) som ”cowboy”. (spøk dreng). I dag går det bru over til Puget Island fra byen Cathlamet på fastlandet.

Julia studerte da hun var ung og ble lærerinne. Hun underviste et år på Puget Island før Arne og Julia giftet seg. De slo seg først ned i Wacker ”City” nær den ”lille” byen Ketchikan. Wacker ”city” besto av huset til fru Lillian Wacker, en Tlingit indianerkvinne, wackerskolen og Wacker postkontor. Wacker city lå inne i en vik som heter Wards Cove. Skolebarna gikk ofte lange veier for å komme til Wacker City. Det var ofte barn av nybyggerfamilier som hadde valget mellom Ketchikan eller Wacker ”City”.

Arne og Julia kjøpte en falleferdig liten ”hytte” fra en som gravde eller lette etter edle metaller litt nærmere Ketchikan, men uhellet var ute. Hytta brant ned.

Så Julia og ungene og Arne måtte flytte inn på skolen i noen små rom.
Arne arbeidet for skogvesenet i Ketchikan, og på et sagbruk der. En dag fant han en halvt nedsunket båt full av brennevin. Dette var den tiden da det var ulovlig å smugle og selge brennevin. Men det gjaldt ikke i Canada. Han reparerte båten og begynte å fiske.

 

JULIAS FORELDRE: INGEBORG OG OLE PEDERSEN

ARNE OG JULIAS BARN:

1. Konstantina. (Arlita Connie) 2. Robert (Bob) 3. Julie
Hun brukte bare navnet Nest eldst av barna Yngst
Connie som voksen. Mellomnavn Olene
Connie ble også døpt
Constance. 


CONNIE, JULIA OG ARNES ELDSTE DATTER:

Connie brukte mellomnavnet da hun ble eldre. Som liten ble hun kalt Arlita Connie. Hun ble født i Ketchikan. Hun giftet seg med Melvin, kalt ”Sock” etternavn (??) Roundtree, av irsk avstamning. Connie døde våren 2009. Hun ble født i Ketchikan, Alaska, men flyttet til Petersburg, Alaska, et lite tettsted ikke langt fra Ketchikan. Etter at hun ble gammel, flyttet hun ned til sønnen Clifford. Hun fikk bygd et hus i nærheten av hans hus i Rochester, i staten Washington.

 

ROBERT BERG

Han ble også født i Ketchikan. Han flyttet nordover til Seward i Alaska på Kenai Peninsula. Han giftet seg med Olga. Robert fisket laks utenfor kysten ved Kenai Peninsula. Jeg husker ikke pikenavnet til Olga. Hun var datter til en indianerkvinne fra dette området, og en svensk mann. Jeg møtte dem da de var på besøk hos Bob og Olga i Seward. Hyggelige folk. Arne, sønn til Robert, skilte de to bestemødrene ad slik: Olgas mor som ”svartbestemor” og bestemor som ”kvitbestemor”.

JULIE

Julie ble gift med Philip Mc Kindley, men de ble skilt senere. Da Julie ble skilt, flyttet hun ned til byen Cathlamet Washington.
Julie Mc Kindleys adresse er PO Box 361, Cathlamet Washington.
Hun har arbeidet som sykepleier, men er snart pensjonist.


CONNIE OG MELVINS BARN:

1. Clifford (Cliff)
2. Julie
3. Marie

Clifford:
Født i Petersborg, Alaska. Flyttet til Rochester Washington (en liten by i staten Washington). Han giftet seg først med en kvinne som het Lynn. Men ble skilt og giftet seg på nytt med Kathy. De fikk barna Guy (sønn) og datter Katrina.

Julie:
Julie ble kalt Sissie som klengenavn.
Julie og søster Marie var hos meg på besøk sommer 2009. De var også på besøk hos Solveig Berg, Leif Bergs datter. De besøkte også Karin og Jarle Ustad på Orkanger. Julie og Marie er dine tremenninger.
Julie bor i nærheten av Petersburg. Marie bor i Tacoma. Julie giftet seg med Jerome Dahl.

Julie og Jeromes barn: (Julie Dahl, Jerome Dahl) 

1. Jerry
2. Bridget

Bridget Dahl var i Norge for ca. to år siden. Hun besøkte er fra Dahls familie som bor på Dal, og en på Jessheim. Hun ringte meg og sa at hun hadde for kort ferie til å besøke meg da. 
Hun fortalte at hennes mor og hennes tante Marie ville komme på besøk sommeren 2009. Bridget har en sønn med det norske navnet Kjell.


Marie:

Marie bor i Tacoma. Hun er gift med James A. Bain.

Marie og James`barn:

1. Jessie
2. Ronda
3. Chrystal (Colman)

ROBERT BERG:

Robert og Olgas barn:

1. Connie Ann (Constance)
2. Robyn (jente)
3. Arne
4. Gunnar

Robyn er gift med Peter Hatch.
Deres barn er Lauren, Annie, Branden.

Arne er gift med Linda, og de bor i Seattle. Arne begynte å fiske som sin far Robert utenfor Kenai Peninsula. Da det ble slutt på fisket i Alaska, fikk Arne og broren, Gunnar, arbeid på en bilferge. Arne ble etter hvert skipper. Gunnar er styrmann.

Arne og Lindas barn:

1. Maria Sabrina
2. Bronson (Olen) (??) Oppkalt etter sin bestefar Robert (Bob)

Gunnar og Tonis barn:

1. Terri (pike)
2. Garrett


JULIE MC KINLEY:

Julie og Philips barn:
1. Scotty (Scott)
2. John
3. Karyn
4. Mark

Scott bor i Ketchikan. Mark er gift med Michelle fra Chicago. Hun var sammen med Julie på besøk i Hemne for 3 år siden. Karyn bor i Tenessee.


Ta kontakt

  • post@hemneslekt.net

Webmaster melding

Vi forsøker å dokumentere alle opplysningene. Hvis du har noe å tilføye, ta kontakt.