- Finner du noe av interesse ? -


En database med slekt, bilder, historier etc. med tilknytning til Hemne-distriktet
Arne Kjelstrup

Arne Kjelstrup

Mann 1913 - 1995  (81 år)

Personlig informasjon    |    Media    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Arne Kjelstrup 
  Født 30 Okt 1913  TE, Tinn, Rjukan Find all individuals with events at this location  [1
  Kjønn Mann 
  Død 05 Mai 1995  AK, Bærum Find all individuals with events at this location  [1
  Person ID I141579  Hemneslekt
  Sist endret 15 Sep 2017 

  Far Fredrik Kristian Andreas Kjelstrup,   f. 30 Aug 1877, NO, Lurøy Find all individuals with events at this location 
  Mor Agnes Bolette Mortensen,   f. 15 Sep 1882, AA, Tvedestrand Find all individuals with events at this location 
  Gift J  [2
  Famile ID F49709  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Ingeborg Irgens,   f. 29 Sep 1919, BU, Kongsberg Find all individuals with events at this location,   d. 17 Jul 1998, AK, Bærum Find all individuals with events at this location  (Alder 78 år) 
  Sist endret 9 Mai 2021 
  Famile ID F49708  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsDød - 05 Mai 1995 - AK, Bærum Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Bilder
  Arne Kjelstrup
  Arne Kjelstrup
  Kp. Linge

 • Notater 
  • Arne Kjelstrup (født 30. oktober 1913 på Rjukan, død 5. mai 1995) var en norsk sersjant i Kompani Linge under andre verdenskrig. Han er mest kjent for sin deltagelse i Vemork-aksjonen, en aksjon for å stanse tyskernes produksjon av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk ved Vemork på Rjukan.
   Kjelstrup forsøkte å ta seg til Nord-Norge via Sverige for å slutte seg til de norske styrkene som fremdeles var i kamp der. Etter først å ha blitt avvist ved grensen ble han internert i Sverige den 7. juni 1940, samme dag som de norske styrkene i Nord-Norge kapitulerte. Han prøvde å komme seg videre til Storbritannia for å slutte seg til de norske utestyrkene, men ble i mars 1941 arrestert av svenskene, mistenkt for spionasje etter kontakt med britisk etterretning ved Den britiske legasjonen i Stockholm. Den 7. mai ble han utvist fra Sverige og satt på flyet til Moskva.

   I Moskva sluttet Kjestrup seg til en gruppe nordmenn på vei til Storbritannia. Den 13. oktober ankom de London, etter å ha reist via via Odessa, Istanbul, Suez, Mumbai, Durban, Cape Town, Trinidad og Halifax. Kort tid etterpå ble Kjelstrup innrullert i Kompani Linge.
   Natten mellom 18. og 19. oktober 1942 ble Kjelstrup sammen med Knut Haugland, Jens-Anton Poulsson og Claus Helberg sluppet i fallskjerm over Hardangervidda som fortropp for Vemork-aksjonen (operasjon Grouse). Formålet for aksjonen var å stanse tyskernes produksjon av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk ved Vemork på Rjukan. Styrken skulle forberede landingsplass for glidefly, merke landingsområdet, og være veivisere for de engelske styrkene som skulle være med i Vemork-aksjonen. Planen var at engelske commandosoldater skulle flys inn og lande på halvøya mellom Møsvatns to armer. Gruppen Freshman bestod av 30 mann fra Royal Engineers som skulle flys inn i to Horsa glidefly til området ved Møsvatn, men begge glidere og en Halifax forulykket på Vestlandet 19. november på grunn av dårlig vær. De overlevende ble senere drept av tyskerne. Totalt døde 41 engelskmenn.

   Grouse bestod av fenrik Jens Anton Poulsson (24) som var sjef, fenrik Knut Haugland (25) som var gruppens telegrafist, sersjant Claus Helberg som var nestkommanderende, og sersjant Arne Kjelstrup. Noen kilder regner også Einar Skinnarland med i gruppen. Han var bare 9 dager i England før han ble flydd tilbake med oppdrag å være gruppens kontaktmann. Han ble ikke ferdig med telegrafistutdannelsen, og da gruppen fikk problemer med radiosettet måtte alle meldinger sendes til England via Sverige. Fordi han ikke bodde inne på vidda blir han av noen ikke regnet med i Grouse.

   Etter Freshmans tragedie ble gruppen reorganisert som operasjon Swallow (svale), da det ble bestemt at norske styrker skulle gjøre et nytt forsøk. De overvintret på Hardangervidda, uten å være utstyrt med proviant og utstyr for dette. Gruppen ble 17. februar forsterket med Gunnerside som bestod av fenrik Joachim Rønneberg (sjef), fenrik Knut Haukelid, fenrik Kasper Idland, sersjant Hans Storhaug, sersjant Fredrik Kayser og sersjant Birger Strømsheim. Disse hoppet ut i fallskjerm inne på vidda og tok seg ned til gruppe Swallow.

   Natten mellom 27. februar og 28. februar gjennomførte denne samlede gruppen en vellykket sprengning av tungtvannsanlegget, og ødela 900 kilo tungtvann.

   Etter aksjonen gikk tyske styrker manngard etter sabotørene inne på vidda, uten å lykkes. Noen kilder oppgir at så mange som 14 000 mann deltok, andre 12 000 mann, mens noen anslår 6-8 000 mann.[2][3] Fem av deltakerne i aksjonen tok seg på ski til Sverige, to dro til Oslo, Haugland og Skinnarland ble igjen i området for å holde radioforbindelse med England. Kjelstrup og Knut Haukelid fikk også i oppdrag å bli i området, for å opprette en motstandsgruppe under kodenavnet «Bonzo». De tyske leteaksjonene tvang dem til å oppholde seg under harde forhold inne på Hardangervidda store deler av tiden. Mens de forberedte våpenslipp bygget Haukelid og Kjelstrup sommeren 1943 ei steinbu, døpt Bamsebu etter elghunden Bamse. Steinhytta står fremdeles på nordøstsiden av Holmavatnet. På kartet «Breive» er stedet avmerket. Etter at våpenslipp var mottatt tok Kjelstrup seg 18. oktober 1943 over grensen til Sverige, mens Haukelid ble igjen i området. Den 30. desember var han tilbake i London.

   Operasjon Sunshine[rediger | rediger kilde]
   4. oktober 1944 hoppet Kjelstrup igjen ut over Hardangervidda, denne gang som deltaker i Operasjon Sunshine. Operasjonen var et samarbeide mellom Kompani Linge og Milorg og hadde som formål å sikre norsk industri og infrastruktur mot ødeleggelser i tilfelle tyskerne i krigens siste fase skulle ta i bruk den brente jords taktikk i Sør-Norge. Kjelstrup var sjef for operasjonens undergruppe «Starlight», som skulle dekke området Kongsberg–Numedal.

   (Wikipedia)

   http://no.wikipedia.org/wiki/Tungtvannsaksjonen

 • Kilder 
  1. [S1743] family.brudvik.org.

  2. [S2253] Kirkebok for Rjukan (TE).