- Finner du noe av interesse ? -


En database med slekt, bilder, historier etc. med tilknytning til Hemne-distriktet
Joachim Holmboe Rønneberg

Joachim Holmboe Rønneberg

Mann 1919 - 2018  (99 år)

Personlig informasjon    |    Media    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Joachim Holmboe Rønneberg 
  Født 30 Aug 1919  MR, Ålesund Find all individuals with events at this location  [1
  Kjønn Mann 
  Død 21 Okt 2018  MR, Ålesund Find all individuals with events at this location  [2
  Person ID I137760  Hemneslekt
  Sist endret 21 Okt 2018 

  Far Alf Rønneberg,   f. 14 Mai 1894, MR, Ålesund Find all individuals with events at this location,   d. 1969, MR, Ålesund Find all individuals with events at this location  (Alder 74 år) 
  Mor Anna Krag Sandberg,   f. 31 Mar 1894,   d. 1987  (Alder 92 år) 
  Gift J  [1
  Famile ID F48575  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Liv Muriel Rønneberg f Foldal 
  Sist endret 18 Sep 2021 
  Famile ID F48577  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Bilder
  Joachim Holmboe Rønneberg
  Joachim Holmboe Rønneberg

 • Notater 
  • Høsten 1942 ble Rønneberg trukket inn i planleggingen av aksjoner mot tungtvannsproduksjonen på Vemork ved Rjukan. Han ble utpekt som leder for sabotasjegruppen som skulle forsøke å sprenge selve anlegget etter at et britisk forsøk (Freshman) hadde slått feil i november 1942. Et forparti – Swallow/Grouse – var allerede sendt over for å forberede aksjonen, og midt i februar 1943 hoppet Rønneberg og resten av gruppen Gunnerside ut over Hardangervidda. Her møtte de forpartiet og gjorde klar for det endelige fremstøt mot anlegget på Vemork.

   Natten mellom 27. og 28. februar ledet fenrik Rønneberg selve angrepet. Etter en dristig fremrykning under vanskelige forhold kunne ladningene festes og luntene tennes. Eksplosjonen satte anlegget ut av drift i flere måneder. Den godt planlagte og dristig gjennomførte aksjonen fikk en viktig symboleffekt og resulterte i et dryss av norske og allierte dekorasjoner for Rønneberg og de andre deltakerne. Han er innehaver av Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren, Deltagermedaljen, den britiske Distinguished Service Order (D.S.O.), den franske Æreslegionen og den amerikanske Medal of Freedom med palme.

   Etter aksjonen drog Rønneberg og deler av gruppen i full uniform på ski tvers over Sør-Norge til Sverige. Ferden på om lag 450 km tok 14 dager og foregikk i temperaturer ned mot -20 °C. Fra Sverige kom de raskt tilbake til Storbritannia. Nyheten om aksjonen gikk over hele den frie verden uten at betydningen av den kunne avsløres i full bredde.

   Etter noen måneder i Storbritannia ble Rønneberg gitt nye oppgaver i Norge, denne gang atskillig nærmere hjemtraktene, som leder for operasjon Fieldfare. Planleggingen startet i oktober 1943, og målet var å bryte jernbaneforbindelsen gjennom Romsdal til Åndalsnes. Med base i Tafjordfjellene skulle Rønneberg og to andre, Birger Strømsheim fra Gunnerside og Olav Aarsæther, rette angrep mot Raumabanen. Gruppen ble sluppet i mars 1944 og tilbrakte nesten et år i fjellet før de sprengte Stuguflåten bro i begynnelsen av januar 1945. Tre ukers stopp på Raumabanen ble resultatet.

   (Wikipedia)

   http://no.wikipedia.org/wiki/Tungtvannsaksjonen

 • Kilder 
  1. [S99] geni.com.

  2. [S1329] NRK - Nyheter.