- Finner du noe av interesse ? -


En database med slekt, bilder, historier etc. med tilknytning til Hemne-distriktet

Johan August Buchholz

Mann 1792 - 1864  (72 år)


Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Johan August Buchholz 
  Født 28 Mar 1792  Danmark, Haderslev Find all individuals with events at this location  [1
  Kjønn Mann 
  Død 22 Mai 1864  NT, Skogn Find all individuals with events at this location  [1
  Person ID I173160  Hemneslekt
  Sist endret 2 Jul 2020 

  Familie Birgitte Kirstine Buchholz f Jenssen,   f. 11 Aug 1791, ST, Trondheim Find all individuals with events at this location,   d. 25 Jul 1866, NT, Skogn Find all individuals with events at this location  (Alder 74 år) 
  Gift 09 Jun 1815  ST, Trondheim, Vår Frue Find all individuals with events at this location  [1
  Barn 
  +1. Neletta Jørgine Henriette Georgine Johansdtr. Buchholz,   f. 24 Feb 1822, NT, Kolvereid Find all individuals with events at this location,   d. 03 Mar 1898, NT, Kolvereid Find all individuals with events at this location  (Alder 76 år)
  Sist endret 20 Jan 2021 
  Famile ID F60188  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Notater 
  • ¶Hentet fra Årbok For Namdalen 1971 s.153-159:

   Johan August Buchholdt var til å begynne med handelslærer i dengang den danske by Flensburg, i dag en nord-tysk by like ved den nåværende grense mellom Tyskland og Danmark.

   Man kan undre seg over hva som får en mann til reise til Norge i 1809. Norge var den gang under engelsk blokade hvor hungersnød og armod var virkeligheten. Svaret kan være kongelig kaper brev (sjørøveri) Vil forsøge finne spor i det danske kaper register for perioden eller om noen kan hjelpe meg sjekke dette i Trondheim hvor det også ligger er kaper register. (det man søker er enten skipper Mathias Helmer Lundgren Lundgren eller ogå Johan August). De første år i Norge bodde Johan August i Bodø som den gang var "kaper stasjon" og jeg mistenker Johan August gjorde sin lykke som sjørøver med tilatelse fra danske kongen til å kapre engelske skip på vei til og fra Murmansk (tror dette kaper brev var udstedt til skipper Mathias Helmer Lundgreen)

   Men som kjent var det en urolig tid. Fra 1793 til 1815 raste Napoleonskrigene så å si i de fleste av Europas land. Og unge menn var jo i en særlig utsatt stilling i og med at de med eller mot sin vilje kunne bli innrullert som soldater i hæren. Tanken på dette med soldatlivet huet nok ikke Johan August noe særlig, eventyrlysten spilte vel også en Viss rolle,ung som han var, og i slutten av året 1809 rystet han, bokstavelig talt, fedrelandets støv av føttene. Sammen med skipper Mathias Helmer Lundgren reiste han like godt til Norge - til Trondheim.

   Denne selvsamme skipper Lundgren startet senere det kjente trondheimsfirma som etter hans død og i senere år gikk under navnet ”Lundgrens enke”. Johan August Buchholdt ble i første omgang ”utliggerborger” ved Hundholmen Faktori ved Bodø. I årene 1802-1803 ble nemlig ”Trondhjemske Handels-og Fiskerietablissement” opprettet på det gamle borgerleieHundholmen. Faktoriet drev særlig med kjøp av fisk og tilvirkning av fiskevarer for eksport til utlandet. Men for å kunne selge finere varer,bl.a. brennevin, måtte han i den tid følge bypriviligene være borger av kjøpstaden, dvs. Trondheim for det nordenfjeldske Norge.

   Og slike borgerleier måtte helst ligge i nærheten av sjøen Handelsbrevet til slike utliggerborgere, eller borgere av Trondheim som de også ble kalt, måtte utstedes av Trondheims magistrat og var noe kostbarere enn den kongelige bevilling som landkremmere

   kunne få mot en årlig avgift på ca. 3 riksdaler.

   I 1812 var Buchholdt en kortere tur i Trondheim. Og 15.mars 1814 kjøpte han så handelssentret Risvær på Namdalskysten og flyttet dit. Året etter , den 9.juni 1815 , giftet han seg med Birgithe Christine Sofie. Hun var født i 1791 og datter av kjøpmann Matz Jenssen i Trondheim.

   Etter 11 år solgte han handelsstedet Risvær og kjøpte Værum gård i Kolvereid, dit han og familien kom den 25.september 1825. Han var en tid ordförer i Kolvereid.

   Johan August Buchholdt
   Født: 28. mar 1792 - Haderslev, Sønderjylland, Danmark

   Død: 22. mai 1864 - By, Skogn, Nord-Trøndelag, Norge

   Foreldre: Helmer Buchholz, Anna Marie Buchholz (født Monclair)

   Kone: Birgithe Christine Sophie Matzdatter Jenssen

 • Kilder 
  1. [S99] geni.com.