Skanning på 12 3

De fleste av oss har en eller annen gang bruk for å få skannet et dokument eller et bilde.
E-post og den ”digitale revolusjonen” har gjort sitt til at papirbaserte dokumenter og bilder i de fleste tilf
eller er overflødige. Allikevel kan det være situasjoner hvor du ønsker å kunne gjøre papirbaserte materiale leselig på pc og andre digitale medier. Det er her skanning som teknologi kommer til nytte. Vi skal i tre leksjoner gå igjennom det du trenger å vite om skannere for å oppnå best mulig resultat.

Skanning vil si å ”ta bilde” av et materiale og presentere det som en bildefil. Skanneren består i prinsippet av en rekke med sensorer som registrerer variasjon i lysstyrke og farge. Når sensorene forskyves over bildet, eller «skanner» det, registreres bildets overflate punkt for punkt. Lysstyrke og fargetone regnes om til tallverdier, og bildet lagres digitalt i datamaskinen.

Til dette arbeidet trenger vi en skanner. Vi kan grovt sett dele skannere inn i 4 forskjellige typer.

  • Flatsengskanner (flatbed scanner). Skanner med glassplate.
  • Skanner med automatisk arkmater. For eksempel bilagsskanner.
  • Håndskanner
  • Spesialskannere
    • Lysbilde- og negativskannere
    • Strekkodelesere
    • Filmskannere, spesialskannere til dias og film(negativer)

Hvilken type skanner vi trenger avhenger av hvilken jobb den skal gjøre. En flatsengskanner vil i de fleste tilfeller være tilstrekkelig, og det er den vi skal ta for oss i denne artikkelen. Den brukes til å skanne dokumenter og bilder, og kan med ekstrautstyr også lese negativer og dias.

Fordelen med en slik skanner er at den er relativ billig, kjapp og enkel i bruk, samt at den tilbyr en relativ stor arbeidsflate(skannerområde).
Med relativ billig snakker vi om prisspekteret 400 – 3000 kroner, alt etter hvor mye ekstrautstyr du har bruk for. Regelen her er at du får det du betaler for, men at det i de fleste tilfellene vil være tilstrekkelig med en skanner hentet fra det nederste prissjiktet. Det som i hovedsak skiller disse prismessig er krav til oppløsning, fargedybde, hastighet og grensesnitt. Vi skal etter hvert ta for oss disse begrepene.

I det siste året har det blitt populært med alt-i-ett løsning, hvor vi har både printer og skanner i samme enhet. Fordelene er mange, men også her får vi hva vi betaler for uten av vi skal gå inn på hva som skiller de enkelte skannerne.

En skanner i prisklassen 400 - 1500,- vil i de fleste tilfeller være mer enn bra nok til de fleste skanneroppdrag.

Neste kapitel >